Follow us on
Looking for something?

Piloot projectmanager:
Metabolic Institute (METAINST)

Pilot Locatie:
Amsterdam (Netherlands)

Educatief aquaponic systeem

Achtergrond:

Het aquaponic systeem staat op een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord. In 2014 is dit werf omgebouwd tot wat nu bekend staat als De Ceuvel, een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers waar wordt gewerkt aan oplossingen voor de duurzame stad van morgen.

Visie:

Het aquaponic systeem dient als voorbeeld en plek voor educatie over verschillende duurzame stedelijke voedselproductie methodes. Zowel Low-tech als high-tech oplossingen worden getest en gecombineerd om uiteindelijk een open-source software te ontwikkelen voor de beginnende aquaponic teler. Dit pilot project draait om het uitbreiden en verbeteren van het bestaande aquaponic systeem, zodat er een stabiele en rendabele productie ontstaat van vis, eetbare bloemen, kruiden en groenten.

Tijdens de pilot zullen er diverse blauwdrukken ontwikkeld worden, waaronder voor het bouwen van een aquaponic systeem uit hergebruikte materialen. De ontwikkelde software zal vervolgens helpen bij het dagelijks monitoren van het systeem. Er zullen ook regelmatig workshops gegeven worden in het aquaponic systeem om burgers te helpen bij het ontwerpen, bouwen en beheren van hun eigen kleinschalige aquaponics.

Centraal in dit project staat de ambitie om het aquaponic systeem zo veel mogelijk zelfvoorzienend te maken, afhankelijk van enkel lokale inputs die zo efficiënt mogelijk gebruikt en hergebruikt worden. Om deze reden zal het project zich ook focussen op het ontwikkelen en automatiseren van een struviet reactor die hoog kwalitatieve mest voor de planten kan produceren. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van een duurzame vervanging voor het visvoer, namelijk insecten (zwarte soldaat vliegen) gekweekt op lokale reststromen zoals voedsel verspilling die aan de vissen gevoerd kunnen worden.

In samenwerking met FoodE-partners:
Stichting Metabolic Institute (NL), Fachhochschule Sudwestfalen – Hochschule fur technik und wirtschaft (DE), Wageningen University & Research (NL), Università degli Studi di Napoli Federico II (IT), Institut des Sciences et Industries du Vivant et de l’Environnement – Agro Paris Tech (FR)

Back to list
Verified by MonsterInsights